Jordi Tresserras: “En un món on les xarxes socials ho inunden tot, el turista esdevé també promotor de la destinació que ha escollit”.

Jordi Tresserras, director de terres LAB – Congrés sobre Paisatge, Turisme i Cinema, destaca que aquesta plataforma aportarà al panorama turístic i comunicatiu un fòrum de trobada entre professionals de la comunicació i del turisme que és únic en el panorama europeu i en l’espai iberoamericà.
La ubicació del Festival i del Congrés a la ciutat de Tortosa aporta, tal com explica Tresserras, un molt bon posicionament per Catalunya dins el panorama internacional de la comunicació turística.
Pel que respecta especialment a la marca Terres de l’Ebre, el fet d’acollir un esdeveniment d’aquestes característiques fa valer la denominació de Reserva de la Biosfera i de destinació d’excel·lència de la Unió Europea (EDEN) de què gaudeix el territori.
Tresserras dóna especial rellevància a les experiències en què la comunicació esdevé transversal per la promoció turística amb exemples d’èxit com la Nova Zelanda de El Senyor dels Anells, Vicky, Cristina, Barcelona de Woody Allen o la Formentera de l’anunci d’Estrella Damm.

Què pot aportar Terres Lab al panorama turístic i comunicatiu?
D’una banda el principal element és tenir un fòrum de trobada entre els professionals que vénen del sector de la comunicació i els professionals que vénen del sector del turisme. Sobretot en el marc d’un festival com terres Catalunya, aquest és un dels punts clau. Un altre aspecte a considerar és que s’aplegui durant uns dies investigadors del món acadèmic, experts dedicats a la gestió de les destinacions turístiques i a professionals el món de l’empresa. A més, en el panorama europeu, fins i tot de la Mediterrània, i en especial en l’espai iberoamericà, no hi ha un fòrum d’aquestes característiques. L’avantatge que el terres LAB es celebri a Tortosa és que les Terres de l’Ebre aporten un valor estratègic com a Reserva de la Biosfera de la UNESCO. El Delta, a més, és des de l’any 2009 una de les destinacions d’excel·lència de la Unió Europea (EDEN). A més, vincularem el Festival i el Congrés amb l’Any Internacional del Turisme Sostenible 2017 decretat per la ONU.

Quines seran les línies d’estudi sobre les que es proposa treballar terres LAB?
Pel que fa a la línia d’estudi, és important que es pensi en el binomi entre comunicació i turisme i, sobretot, que es vegi amb una perspectiva transversal, és a dir, una òptica mitjançant la qual donem quasi la mateixa importància a l’espot de promoció turística, al documental i a aquelles pel·lícules que puguin tenir com a rerefons una finalitat turística. Perquè en aquest moment la comunicació pot ser transversal. Tenim experiències positives que són clares: hi ha molta gent que va a Nova Zelanda després d’haver vist El Senyor dels Anells, hi ha un impacte fins i tot amb problemes de voler veure no el paisatge real sinó el paisatge transmès a través del cinema. És un dels països que ha optat pel turisme cinematogràfic com una base estratègica. El turisme de ciutadans dels Estats Units és un dels més importants a la ciutat a Barcelona i sens dubte la pel·lícula Vicky, Cristina, Barcelona de Woody Allen hi va contribuir.

Quina importància té la comunicació en el sector turístic?
Han canviat les formes de promocionar les destinacions?
En aquests moments hem passat ja al 3.0. La comunicació ja no només és bidireccional, de vegades el propi turista es converteix en promotor de la destinació a través de la imatge. La gent ara vol viure l’experiència i transmetre-la: fa una fotografia i la posa a Instagram, al Facebook, al Twitter i transmet l’experiència al moment. Però també hem vist com les pròpies destinacions i les empreses s’adrecen a aquest “turista individual” i crec que també és clau analitzar com les pròpies empreses o les destinacions estan creient cada vegada més en la comunicació. Sobretot per despertar els sentits i que la gent pugui gaudir d’un territori amb totes les oportunitats que dóna.

Com es materialitzen aquestes noves formes de comunicació i promoció turística?
Són interessants experiències com la d’Estrella Damm que utilitza la idea del co-marketing. És a dir, com un espot fet per promocionar una cervesa pot ajudar a promocionar una destinació com Formentera, on van rodar un dels seus espots l’any 2009. Fins i tot aquell espot va posicionar el grup musical nòrdic Bille Vision & The Dancers que en va elaborar la cançó “Summercat”. Tant és així que aquell espot va tenir el seu impacte incrementant el turisme nòrdic a Formentera.