El Sustainable Tourism Day, la novetat de la setena edició del Terres Travel Festival

Del 8 al 16 de setembre, el Terres Travel Festival portarà de nou a Tortosa una selecció del millor cinema internacional sobre viatges i turisme sostenible, en una setena edició marcada per la primera edició del Terres Sustanaible Day Tourism. El certamen, en el qual hi participen cent vint-i-set pel·lícules de fins a vint-i-sis nacionalitats diferents, oferirà una quinzena de sessions de cinema, debats i xerrades i comptarà amb la presència de directors, productors i professionals del cinema i del turisme d’arreu del món. 

Destinacions properes i llunyanes, llocs reconeguts i insòlits, espais naturals, patrimoni històric o experiències vitals i de viatges són algunes de les temàtiques que cada any aglutina el Terres Travel Festival. El festival s’inaugurarà el dia 8 de setembre amb el documental Soy la tierra, historias desde el fin del mundo, una producció xilena de Maite Alberdi que a partir de cinc eixos temàtics —agricultura sostenible, conservació de la biodiversitat, energies renovables, solucions a la crisi de l’aigua i astronomia— mostra els esforços dels xilens per afrontar les transformacions del seu entorn i trobar solucions per a un futur millor. 

Entre la programació destaca la producció alemana Wyoming – In America’s Lonesome heart, una invitació a gaudir dels parcs nacionals i de la vida salvatge de l’estat de Wyoming (EUA), que també aborda qüestions socials al voltant de la reserva índia del riu Wind. El periodista i director del film, Klaus Scherer, converteix els convidats d’un ranxo amb els protagonistes d’aquest documental de viatge, els quals hauran de superar alguns reptes, com muntar a cavall i empènyer el bestiar cap a la seva nova praderia. També mereix una menció el documental francés Ubuntu Overland, l’éducation par l’aventure. Une famille sur les routes d’Afrique dirigit i produit per Arnaud Delorme i Perrine Delorme. Estrenat aquest any 2023, narra el viatge d’una família que durant un any recorre el sud i l’est de l’Àfrica amb l’objectiu d’aprendre d’aquells que estan compromesos a educar les generacions futures sobre els problemes ambientals.

El dia 15 de setembre al vespre, se celebrarà la gala d’entrega de premis del Terres Travel Festival al restaurant Racó de Mig Camí de Tortosa. Es tracta d’un acte presentat per l’actriu Ivana Miño durant el qual s’entregaran trenta-vuit guardons entre premis de categoria, premis especials i grans premis, i que clourà amb un sopar amb productes acreditats amb el segell de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. El punt final del festival serà el dia 16 de setembre amb la projecció pública dels films guardonats i l’actuació musical del grup de rap i trap Shuriikenn i del de pop rock Lady Lux a la Plaça de la Cinta de Tortosa. Tota la programació es pot consultar al web terresfestival.com.

Primera edició del Terres Sustanaible Day Tourism

El festival estrena el Terres Sustanaible Day Tourism, una jornada durant la qual es compartiran experiències i projectes audiovisuals de turisme sostenible. L’activitat se celebrarà el divendres 15 de setembre al matí a l’Espai Moreira de Tortosa i s’iniciarà a les 10.00 h a  amb la conferència de Camille Allard i Daisy Graves de la Unesco Green Citizens, una plataforma que posa de relleu projectes inspiradors i de gran impacte per a la biodiversitat, els oceans, la hidrologia i l’educació per al desenvolupament sostenible. 

El programa d’aquesta jornada sobre turisme sostenible s’allargarà fins al migdia amb la presentació de quatre casos d’èxit a partir de diferents produccions cinematogràfiques: Notre Terre (Guindala Production), un viatge al cor dels elements que han donat forma al nostre món (terra, foc, etc.); Slovenia Green (Slovenian Tourist Board), narra l’experiència d’un ciclista durant la “Eslovenia Green. Ruta Gourmet”, ruta cicloturista creada l’any 2021; Travel Deeper. Etna and Alcantara Valley, que permet conèixer aquests dos paisatges de Sícilia, la seva gent i cultura, i finalment, Finding Encanto (Wherenext), una sèrie en la que sis turistes amb passions diferents visiten Colòmbia i que mostra els múltiples atributs d’aquest país sud-america a través de les sis experiències. La jornada també es podrà seguir per streaming a través del canal de Youtube del festival.

Terres videogame, conscienciació mediambiental

El dia 14 de setembre, en el marc del festival, es presentarà una versió BETA-DEMO del Videojoc del Terres – Terres videogame. Es tracta d’un joc, creat per alumnes del grau superior de Videojoc i 3D de l’Escola PIA Nostra Senyora de Barcelona i l’Institut Montsià d’Amposta, que té com a objectiu conscienciar sobre qüestions mediambientals a través de la gamificació. 

El joc consisteix en triar un personatge que haurà d’enfrontar-se a cinc reptes ambientals inspirats en problemàtiques de les Terres de l’Ebre, però que són extrapolables a qualsevol part del món. Cada repte té diferents nivells amb metes mediambientals com la recollida de plàstics o la neteja dels embassaments. Per cada pantalla superada, els jugadors guanyen recompenses, com consells per ser bons viatgers o punts amb els quals podrà comprar licor d’arròs, pastissets o cabassos de pauma per guanyar efectivitat en el joc, i apareixen nous obstacles com crancs o cargols.