Tortosa ha acollit l’acte de lliurament dels premis de la 8ª edició del festival de cinema de turisme i viatges, en el qual hi han participat 199 peces audiovisuals de 48 països.
Durant una setmana, s’han programat una dotzena de sessions de cinema, debats i xerrades, amb la presència de directors, productors i professionals del cinema i del turisme d’arreu del món.
El film To Be Albertan (Canadà, 2022) s’ha endut el Grand Prix del Terres Travel Festival de Tortosa. La pel·lícula destaca la diversitat de paisatges de la província canadenca d’Alberta, des de les Muntanyes Rocalloses fins a les vastes planes, passant per les Canadian Badlands i les lluminoses ciutats. El guardó s’ha entregat aquest vespre al Parador Castell de la Suda de Tortosa en la gala final de la vuitena edició del certamen de cinema de turisme i viatges que es va iniciar el passat 13 de setembre i clourà demà dissabte. L’acte, presentat per l’actriu Ivana Miño, ha reunit més de cent cinquanta professionals del sector de l’audiovisual turístic d’arreu del món.
D’entre els principals premiats també ha destacat el documental Sustainable Türkiye (Turquia, 2024), guardonat amb el Premi Terres de l’Ebre al Millor Film que promou la Sostenibilitat. L’audiovisual posa en relleu l’aposta de Turquia pel turisme responsable amb la protecció de llocs reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco o les platges amb Bandera Blava. També posa èmfasi en els restaurants Michelin Green Star i les rutes ciclistes EuroVelo.
De Catalunya a Noruega
El premi de la Millor Producció Catalana és un reconeixement a la vitalitat del sector de les produccions audiovisuals del nostre país, especialment en l’àmbit de viatges. El film guanyador d’aquesta categoria ha estat Més Amunt: la gran família (Catalunya, 2024) del director Jordi Sacristán. La pel·lícula, produïda per la Xarxa Audiovisual Local, narra la història dels Castellers de Vilafranca, que el 2022 van aconseguir una fita històrica en carregar el pilar de nou amb folre, manilles i puntals, un castell mai realitzat fins al moment. A través de la sèrie + Amunt, s’explora de manera atractiva la tradició cultural de les torres humanes a Catalunya, reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. El premi està apadrinat pel Clúster Audiovisual de Catalunya, una organització que agrupa més de 200 empreses i institucions del sector audiovisual.
El premi a la Millor Producció que Promou el Respecte a la Natura ha recaigut en Lofoten (Espanya, 2024) del director Èric Barberà Escribà. Es tracta d’un documental que explora no només la bellesa de les Illes noruegues de Lofoten, sinó també la cultura de l’última tribu indígena d’Europa, els Sami. Aquest premi està apadrinat per la UNESCO Audiovisual E Platform, que promou l’intercanvi de continguts audiovisuals creatius, especialment relacionats amb qüestions de desenvolupament i el diàleg intercultural.
EI Premi Climent Ferrer a la Millor Producció sobre els Valors de la Reserva de la Biosfera de la UNESCO, apadrinat pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), ha estat per a Extraordinary Voyage Galapagos (Andorra, 2023) del director Olivier Bourgeois. Aquest audiovisual ens descobreix aquestes illes enmig del Pacífic, que són un dels últims llocs de la terra on els ecosistemes s’han mantingut intactes, sense ser tocats pels humans. Només el 3% de la superfície de l’arxipèlag està habitada per l’home. Aquest guardó vol recordar la figura de Climent Ferrer, qui fou tècnic del COPATE i una persona molt implicada en el desenvolupament de les Terres de l’Ebre.
També cal mencionar el premi especial a la Millor Producció Gastronòmica: Catalunya Regió de la Gastronomia 2025, que s’ha entregat per primera vegada i que ha recaigut en Origin (Espanya, 2024) del director Jesús Sanjurjo. La pel·lícula explora el viatge d’una jove cuinera menorquina que, després de recórrer el món buscant sabors únics, torna a la seva terra natal. Allà descobreix que la veritable màgia de la cuina es troba en les receptes de la seva infantesa. Aquest guardó ha reconegut una de les pel·lícules a concurs del Food Film Menu, organitzat per l’IGCAT (Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme). I és que enguany, la cerimònia de lliurament de guardons d’aquest certamen gastronòmic s’ha celebrat en el marc del Terres Festival i ha servit com a avantsala de les celebracions de la Regió Mundial de la Gastronomia, un títol que el 2025 ostentarà Catalunya.
Premi a una trajectòria i a un estil cinematogràfic propi
Durant la gala, el periodista i director alemany Andreas Ewels, que va rebre el premi Terres Pioneers, també va ser reconegut per la seva trajectòria dedicada a la producció de documentals sobre natura i medi ambient. Ewels ha produït més de dos-cents documentals per a canals com ZDF i ARD. Les seves obres han portat l’espectador a descobrir llocs inexplorats i a reflexionar sobre la importància de la conservació del planeta Terra. Amb una passió especial pels temes marins, ha dut a terme nombrosos projectes sobre oceans i espècies en perill d’extinció.