El Terres Festival clou la seva quarta edició amb èxit d’assistència malgrat les dificultats derivades de la pandèmia

La quarta edició del Terres Travel Festival – Films & Creativity, especialitzat en cinema turístic, de paisatge i viatges, s’ha celebrat a Tortosa i altres indrets de les Terres de l’Ebre entre el 4 i el 12 de setembre. En la seva secció oficial ha valorat 105 films turístics i 44 documentals. Més de 500 espectadors han assistit a la dotzena de sessions de projecció programades.

El curtmetratge Help del director Santiago Alcázar i produïda per Madrid Destino ha estat guardonat amb el Grand Prix. La pel·lícula, estrenada a principi d’aquest any, forma part dels audiovisuals de promoció turística de Madrid. De fet, la història transcorre en diversos espais de la capital d’Espanya (el Palau Reial, la Plaza Mayor, el Museu Thyssen Bornemisza, etc) i posa el focus en l’aposta municipal per la cultura.

Entre els guardonats del Festival també destaca el documental Our Gorongosa del director James Byrne que s’ha endut el premi al Best film promoting sustainability. El film, enregistrat al Parc Nacional d Gorongosa de Moçambic l’any passat, segueix la trajectòria de la jove ecologista Dominique Gonçalves i que explica la gestió exemplar del patrimoni natural que ha permès compaginar la sostenibilitat mediambiental i l’activitat econòmica de les 200.000 persones que viuen a les poblacions que voregen el parc. El premi a Best production encouraging respect among cultures – Unesco ha reconegut el film Guardian Of The Forest d’Alex Ichiro Okuma, una producció sobre els Ainus, una comunitat de nord del Japó que recentment ha estat reconeguda com de les més antigues del país i al voltant de la qual es promouen activitats turístiques basades en el seu rerefons cultural.

Entre les novetats d’aquesta edició del Terres Travel Festival cal mencionar el lliurament d’un premi especial a la millor producció que estimuli el desig de tornar a viatjar després de la pandèmia del coronavirus. El nou premi, que porta per títol Recomencem i està apadrinat pel Patronat de Turisme de les Terres de l’Ebre, ha reconegut el film portuguès The Time Has Come!  del director Telmo de Campos Martins i promoguda per Turismo Centro de Portugal. “The Time has come” és un audiovisual creat especialment per promoure els viatges en un context de restriccions per la pandèmia. El treball aconsegueix posar-se a la pell dels viatgers i focalitza en la necessitat de promoure la descoberta de territoris i la socialització, malgrat el nou context.

La llista de guanyadors de la 4a edició del Terres Travel Festival es pot consultar a través d’aquest enllaç.

El jurat d’aquesta edició del festival ha estat format per Yiannis Melitopoulos director de l’Amorgos Tourism Film Festival (Grècia); Tsuyoshi Kigawa director de Japan World’s Tourism Film (Japó); Sandra Inkēna directora del Tourfilm Riga (Letònia); Ruth Alejandre, periodista especialitzada en viatge i gastronomia (Espanya); Pere Cabañas, director de Màrqueting de Guitart Hotels (Espanya); Miquel Segura, president de l’Associació UNESCO Igualada (Espanya), Lee Gluckman director de l’US International Film & Vídeo Festival (Estats Units); Johan Driedonks professor a la Universitat de Ciències Aplicades d’Utrech (Països Baixos); Hugo Marcos, secretari general del CIFFT (Portugal), Francisco Días, professor de turisme al Polytechnic Institute of Leiria (Portugal), Eduard Baldrís, director creatiu (Barcelona); Chriss Torres, consultor de màrqueting turístic (Regne Unit), Blanca Pérez-Sauquillo, subdirectora Adjunta de Màrqueting Exterior de turisme TURESPAÑA (Espanya), Anna Borràs, periodista de viatges (Espanya), Alexander V. Kammel, director del CIFFT (Àustria).

Des de la seva primera edició (2017), el Terres Festival ha comptat amb el suport del teixit universitari del país, les administracions i les empreses dels principals sectors implicats (turisme i audiovisual). El festival té el segell EFFE, un reconeixement d’àmbit europeu posa el focus en la qualitat artística, la vocació de vertebració territorial i el foment de la creativitat. Des del novembre del 2018, el Terres Travel Festival també té l’estatus de membre del CIFFT (Comité International des Festivals de Films Touristiques) i és l’únic festival de l’Estat amb aquesta consideració.