First Nations in Canada Leading Climate Change Resistance

Director: Raul Gallego Abellan

Producer: -

Producer Company: -

Agency: -

Client: -

Country: Spain

Synopsis

Is Canada at a point of no return, suffering the effects of climate change and worsening wildfire seasons? How will the First Nations, opposing the pipelines and defending nature, continue their fight?

Objectives

Donar conèixer i recordar la resistència desigual dels pobles indígenes del Canadà per defensar els seus drets, la seva terra i lla lluita per protegir la natura contra el canvi climàtic. 
En un moment on Canadà va patir una de les pitjors temporades d'incendis degut al canvi climàtic, sequera i augment de temperatures, era important recordar que al front de la lluita
pel canvi climàtic estan els ''First Nations'' del Canadà. En una lluita desigual on s'enfronten al govern, corporacions i multinacionals de la industria del gas i el petroli i alguns dels bancs més poderosos del món.
L'objectiu era recordar que al Canadà, en un moment on el moviments socials, activisme, i la lluita pels drets dels indìgenes està en hores baixes, encara hi ha gent disposada a seguir resistint i buscar noves fòrmules de
lluitar de forma pacífica pels seus drets i la natura. 
El Canadà està en un punt de no retorn, patint els efectes del canvi climàtic i l’empitjorament de les temporades d’incendis forestals? Quin camí prendrà la lluita de les poblacions indígenes per enfrontar-se als oleoductes i defensar la natura?

El Canadà no és del tot com l’imaginem. El 2023, el país va patir la pitjor temporada d’incendis forestals de què es té registres, a causa del canvi climàtic. A més, el Canadà està entre els deu països que més contaminen i emeten gasos d’efecte hivernacle del planeta, a causa de la seva dependència de l’explotació i extracció de recursos naturals i de la desforestació. S’estan construint i ampliant dos grans canalitzacions, que afecten i amenacen l’hàbitat natural de les poblacions indígenes, històricament oprimides. L’oleoducte TMX, de 1.150 km, i amb una ampliació en marxa de 980 km més, es fa servir per transportar petroli. Per altra banda, s’està construint el gasoducte CGL, de 670 km, per transportar gas natural liquat.

Diverses poblacions indígenes natives del Canadà han estat liderant la lluita contra la construcció i expansió d’aquests grans oleoductes i gasoductes, i s’han convertit en interlocutors clau en la batalla per la protecció de la natura contra el canvi climàtic. No obstant, defensar la Terra té un preu. Els que decideixen manifestar-se per defensar el seus drets i protegir el planeta s’enfronten a l’assetjament i la repressió de les autoritats, a les detencions de la Policia Muntada del Canadà i a les amenaces de la seguretat privada que custodia els oleoductes i gasoductes. Però, tal com diuen els activistes indígenes: “Seguim lluitant; el ball encara no s’ha acabat.”